Quantcast

http://picasion.com/

Η τεχνολογία κατέκτησε την πόλη της Βέροιας...

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΑΜΗΤΡΟΣ
Ζούμε σίγουρα στην εποχή της πληροφορίας, της τεχνολογίας και του κυβερνοχώρου και οι υπολογιστές όχι απλά έχουν μπει στη ζωή μας, αλλά αποτελούν πλέον βασικό κομμάτι της ζωής καθώς ξοδεύουμε χιλιάδες ώρες μπροστά σε αυτούς για την εργασία μας αλλά κυρίως για διασκέδαση και συμμετοχή σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Ειδικά τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, σύμφωνα και με πολλές έρευνες που έχουν γίνει, ξοδεύουμε όλο και περισσότερες ώρες μπροστά στους υπολογιστές...

ιδιαίτερα μικρότερης ηλικίας χρήστες, φτάνοντας μάλιστα να ξεπερνάμε ακόμη και το μέσο όρο της Ευρωπαικής Ένωσης.
Αυτό φυσικά έχει αρκετές επιπτώσεις στις υπόλοιπες δραστηριότητες αλλά και στην υπολοιπη ζωή μας καθώς παραμελούμε πολλά άλλα πράγματα που πιθανόν θα άξιζαν και περισσότερο από το να καθόμαστε όλη μέρα μπροστά σε μια οθόνη χαζεύοντας στην πραγματικότητα και μη κάνοντας τίποτα δημιουργικό.

Το βλέπουμε και στην πόλη μας, το βλέπουμε σε φίλους το βλέπουμε στον εαυτό μας. Η ζωή μας αλλάζει, ο κόσμος μας αλλάζει και σιγά σιγά ίσως απομονωνόμαστε όλο και περισσότερο ο ένας από τον άλλον και δε χτίζουμε πραγματικές διαπροσωπικές σχέσεις. Η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος αναφέρει ότι 4 στους 10 ανήλικους στην Ελλάδα ξοδεύουν πάνω από 4 ώρες ημερησίως κατά μέσο όρο μπροστά στον υπολογιστή είτε για παιχνίδι, είτε για συμμετοχή σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης ακόμα και για τυχερά παιχνίδια. Πολλές έρευνες σε ευρωπαικές χώρες δείχνουν πως μειώνεται η παραγωγικότητα των εργαζόμενων λόγω της κατάχρησης του υπολογιστή και των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης, φαινόμενο που παρατηρούμε και στην Ελλάδα καθώς όλοι μας είμαστε ολημερίς χωμένοι στην οθόνη μας μακριά από τον πραγματικό κόσμο.

Η τεχνολογία και το διαδίκτυο προφανώς χριεάζονται διαχείριση και σωστή χρήση διαφορετικά μόνο προβλήματα προξενούν. Το ότι μπήκε η τεχνολογία στη ζωή μας δε σημαίνει πως πρέπει να ξεχάσουμε να ζούμε πραγματικά και να επικοινωνούμε πραγματικά. Η κούραση που προξενεί η κατάχρηση του ηλεκτρονικού υπολογιστή καθώς και ο εθισμός στο διαδίκτυο μας απαγορεύουν από το να διοχετεύσουμε το χρόνο και την ενέργειά μας σε άλλες πολύ πιο χρήσιμες και δημιουργικές δραστηριότητες. Είναι πολύ σοβαρό το θέμα του εθισμού για μικρούς και μεγάλους και δυστυχώς θα πρέπει ο καθένας ξεχωριστά να αγωνιστεί και να μειώσει τις ώρες που εκτίθεται. Χρειάζεται φυσικά και η κατάλληλη ενημέρωση ειδικά στις μικρότερες ηλικίες αλλά πολύ φοβάμαι ότι η μάχη με τον υπολογιστή μας είναι προσωπική και όπως φαίνεται άνιση. Θα πρέπει ωστόσο να γίνει η προσπάθεια, για να έχουμε όλοι μια υγιή κοινωνική ζωή και να αποκτήσουμε περισσότερη ενεργητικότητα και ανακλαστικά ως κοινωνία πρωτίστως.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ