Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Μαρία Μπέλα-Σάκκα: μία σπουδαία δωρήτρια της πόλης μας!!!

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΚΟΡΗΣ ΤΗΣ ΑΓΑΘΗΣ, ΠΡΩΤΑ ΔΩΡΙΣΕ ΜΙΑ ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΝΑΝ ΟΡΟΦΟ ΚΤΙΡΙΟΥ ΣΤΗ ΜΠΑΡΜΠΟΥΤΑ.
Το Δ/Σ του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας αισθάνεται βαθιά την υποχρέωση να συγχαρεί και να ευχαριστήσει και δημόσια τη Μαρία Μπέλα-Σάκκα , ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου , για τη δωρεά της προς το Σύλλογο Βλάχων Βέροιας ενός ορόφου στη διατηρητέα περιοχή της εβραϊκής συνοικίας.  
Συγκεκριμένα, η Μαρία Μπέλα –Σάκκα δώρισε στο Σύλλογο Βλάχων , στη μνήμη της κόρης της Αγαθής Σάκκα, που τόσο απροσδόκητα έφυγε από τη ζωή, και στη μνήμη των γονιών της, το μερίδιό της ( ένα τέταρτο εξ αδιαιρέτου ) από την πατρική της οικία, η οποία είναι ένα τετραώροφο οίκημα που χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, δίπλα από την εβραϊκή Συναγωγή. Το οίκημα είναι υψηλής αισθητικής και χαρακτηριστικής για τη Βέροια αρχιτεκτονικής και είναι χαρακτηρισμένο από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού ως Α. Επιθυμία της δωρήτριας είναι να λειτουργήσει το δωρούμενο, μετά την αποκατάστασή του, ως μουσείο του Συλλόγου των Βλάχων ή να χρησιμοποιηθεί για ανάλογη πολιτιστική δράση που να συνάδει με τους σκοπούς του Συλλόγου.  Ήδη, η Μαρία Μπέλα –Σάκκα , με την πρώτη της δωρεά – πάνω από 150.000 Ευρώ - , εξόπλισε μια αίθουσα Στεφανιογράφου που τόσο έλειπε από το Νοσοκομείου Βέροιας, στο ισόγειο του Νοσοκομείου, δίπλα από το Ακτινολογικό. Η Αίθουσα περιλαμβάνει τρεις χώρους: γραφείο ειδικού γιατρού, γραφείο μηχανημάτων και γραφείο χειριστών μηχανημάτων. Ειδικά διαμορφωμένος διάδρομος οδηγεί σε αυτούς τους χώρους. Η Αίθουσα ονομάζεται « ΑΓΑΘΗ ΣΑΚΚΑ » και υπάρχει εντοιχισμένη πλάκα με την επιγραφή: «Δωρεά Μαρίας Μπέλα-Σάκκα σε μνήμη της κόρης της Αγαθής Σάκκα, αρχιτεκτόνισσας». Οι εργασίες βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσης και ο στεφανιογράφος θα εξυπηρετεί όχι μόνο τη Βέροια και την Ημαθία, αλλά και την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία.

Με τη δωρεά της προς το Νοσοκομείο Βέροιας η Μαρία Μπέλα-Σάκκα έδειξε την ανθρωπιά της και την ευαισθησία της προς τον πάσχοντα άνθρωπο. Με τη νέα της δωρεά προς το Σύλλογο Βλάχων – που δε θα είναι και η τελευταία – έδειξε την κουλτούρα της και το χρέος της προς τη ράτσα.

Η Μαρία Μπέλα-Σάκκα, παιδί της πολυμελούς οικογένειας του Γιάννη και της Χρύσας Μπέλα (τα αδέλφια της Στέριος, Τάκης, Στέλλα, και Γιώργος), Βλάχων από την Κουμαριά, δούλεψε πολλά χρόνια στον ΟΤΕ και τώρα είναι συνταξιούχος. Είχε την ατυχία να χάσει νωρίς τον άντρα της Παντελή Σάκκα, μηχανικό – μεταλλειολόγο, διευθυντή ορυχείων Πτολεμαΐδας (Καρυδιάς). Η μοίρα όμως τη χτύπησε ανελέητα και έχασε ( 27/7/2011 ) και τη μονάκριβη νεαρή κόρη της Αγαθή Σάκκα, η οποία δούλευε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, με σπουδές και master στην Αγγλία , διδακτορικό (Βιοκλιματικός σχεδιασμός κτιρίων και εξωτερικού χώρου) στην Καρλσρούη της Γερμανίας, με πολλές δημοσιεύσεις σε πολλά επιστημονικά περιοδικά του κόσμου.

Οι δωρεές της Μαρίας Μπέλα-Σάκκα δεν περιορίζονται μόνο προς το Νοσοκομείο και το Σύλλογο Βλάχων Βέροιας. Σχεδιάζει να αναπλάσει την πλατεία Κουμαριάς, να χρηματοδοτήσει , σε συνεργασία με τον πανεπιστημιακό Ν. Καλογήρου, υποτροφία με θέμα σχετικό με την επιστημονική ενασχόληση της Αγαθής, καθώς και να συνδράμει οικονομικά το Σύλλογο Βλάχων Βέροιας για να συμπληρώσει τις υποδομές του και να υλοποιήσει, με τις δράσεις του, τους καταστατικούς σκοπούς του. Πιστεύουμε ότι οι δωρεές της Μαρίας Μπέλα-Σάκκα θα βρουν μιμητές και, σε ό,τι αφορά το Σύλλογο, θα βρεθούν και άλλοι οι οποίοι θα συνδράμουν ώστε και τα άλλα μερίδια του συγκεκριμένου οικήματος να περιέλθουν στην κατοχή του Συλλόγου, ώστε να διευκολυνθεί η ένταξη του οικήματος στο σύνολό του σε πρόγραμμα αναπαλαίωσης και αποκατάστασης το ταχύτερο δυνατό.

Η Μαρία Μπέλα/Σάκκα , με τις δωρεές της σε περίοδο οικονομικής δυσπραγίας και έντονου ατομικισμού, συνεχίζει την παράδοση των Βλάχων ευεργετών της πόλης, της Ελλάδας, και γενικότερα των Βαλκανίων και των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης.

Συμπάσχουμε, κ. Μπέλα Μαρία, για το κακό που σας βρήκε να χάσετε τη μονάκριβη κόρη σας Αγαθή, μα αξίζετε συγχαρητήρια και κάθε έπαινο, γιατί κάνατε υπερήφανους όλους τους Βλάχους με τις δωρεές σας! Συνεχίσατε την παράδοση που κατέστησε το όνομα Βλάχος συνώνυμο του ευεργέτη. Το πνεύμα προσφοράς και ευεργεσίας δεν είναι βέβαια στο αίμα των Βλάχων, σίγουρα όμως είναι στην ψυχή τους. Η προσφορά σας μόνο ως περίσσευμα αγάπης για τον τόπο και για τον πάσχοντα άνθρωπο μπορεί να ερμηνευθεί.

Παράλληλα, το Δ/Σ του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας ευχαριστεί θερμά το συμβολαιογράφο Δημήτρη Τζήμα, καθώς και τις συνεργάτιδές του, για τη δωρεάν σύνταξη του συμβολαίου. Επίσης, ευχαριστεί το Τεχνικό Γραφείο Λελεκάκη ( Στράτο και Γιώργο Λελεκάκη & Τάκη Καλπάκη ) για τη δωρεάν εκπόνηση των απαιτούμενων τοπογραφικών.

Το συμβόλαιο δωρεάς, από την πλευρά του Συλλόγου, υπέγραψε ο πρόεδρος Πίσκος Δημήτρης. Παρέστησαν επίσης, κατά την υπογραφή του συμβολαίου, ο αντιπρόεδρος Τσίρης Γιώργος, ο γραμματέας Τούσικος Αντώνης, ο ταμίας Μιχαηλίδης/Κουτόβας Νίκος, τα μέλη του Δ/Σ Μπάμιατζη/Μπουγιάκα Κατερίνα και Καραμήτρου/Αναστασίου Φρειδερίκη, ο πρόεδρος και αντιπρόεδρος της Εξελεγκτικής Επιτροπής Ζιώγας Αντώνης και Μανέκας Γιώργος, καθώς και ο αντιπρόσωπος του Συλλόγου στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων Γκαλαϊτσης Τάκης.



Ο πρόεδρος Ο γεν. γραμματέας

Πίσκος Δημήτρης Τούσικος Αντώνης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ