Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Δύσκολες γιορτές για τους ροδακινοπαραγωγούς της Βέροιας!!!


Δύσκολα Χριστούγεννα περνούν οι αγρότες του Νομού Ημαθίας καθώς στους περισσότερους έχει καταβληθεί μόνο το 45% της αξίας του προϊόντος που διέθεσαν στις βιομηχανίες τους προηγούμενους μήνες ενώ στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μέσης το ποσοστό είναι μόλις 21%.
Η απουσία συμβολαίων ανάμεσα σε παραγωγούς, συνεταιρισμούς και βιομηχανίες τινάζει στον αέρα τον προϋπολογισμό των αγροτών οι οποίοι χωρίς να υπογράψουν συμβόλαια έκλεισαν συμφωνίες για 23 με 25 λεπτά το κιλό το ροδάκινο, και έξι μήνες μετά τη διάθεση της παραγωγής έχουν πάρει μόνο τα μισά χρήματα που τους αντιστοιχούν. Σύμβαση για την ημερομηνία εξόφλησης δεν υπάρχει και έτσι από τη συνολική παραγωγή, που στο νομό φτάνει τους 130.000 τόνους ροδάκινου, έχουν πληρωθεί λιγότεροι από τους μισούς.

Σύμφωνα με τη Διαπραγματευτική Ομάδα των Αγροτών που είχε συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Κανελλόπουλο, οι αγρότες δεν ενεργοποιήθηκαν στον θέμα της υπογραφής των συμβάσεων και αρκούνταν στο τι τιμή θα ειπωθεί στις αλάνες των συνεταιρισμών! « Οι συνάδελφοι έχουν πληρωθεί μέχρι σήμερα 10 με 12 λεπτά και είναι άγνωστο πότε και αν θα τους καταβληθεί το υπόλοιπο ποσό που τους αναλογεί. Έκλεισαν συμφωνίες για 25 λεπτά το κιλό το ροδάκινο από τα οποία θα τους μείνουν τα 20 με 22, ανάλογα και με τα μεταφορικά, τα πετρέλαια κτλ», λέει στη «Μ» ο πρόεδρος της Διαπραγματευτικής Ομάδας Γιάννης Βράνας.Αβέβαιη χαρακτηρίζει την κατάσταση για τους ροδακινοπαραγωγούς του νομού ο πρόεδρος της Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών Τάσος Χαλκίδης, υπογραμμίζοντας ότι κανένας συνεταιρισμός δεν έκανε συμφωνία και δεν υπέγραψε συμβόλαιο για ένα μεταποιητικό προϊόν που «πουλάει καλά». Και όλα αυτά, την ώρα που οι παραγωγοί επιτραπέζιου ροδάκινου πληρώθηκαν πριν λίγες μέρες για την παραγωγή που διέθεσαν τον Ιούνιο. «Η πλειοψηφία έχει πάρει τα μισά χρήματα. Όμως δεν υπογράφηκαν συμβάσεις. Εγώ έχω 300 τόνους ροδάκινα. Είναι δυνατόν να μην ξέρω πόσο τα πουλάω;» διερωτήθηκε ο κ. Χαλκίδης τονίζοντας ότι τα έξοδα για κάθε αγροτική οικογένεια έχουν αυξηθεί όπως και το κόστος παραγωγής.
Για εγγυήσεις που δεν μπορούν να δοθούν με υπογραφές συμβάσεων παρά μόνο με εξόφληση από τους βιομήχανους, μίλησε στη «Μ» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μέσης, Αθανάσιος Παπαφωτίου, απαντώντας στους ισχυρισμούς του κ. Τάσου Χαλκίδη. Σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης όποιος δεν καταβάλλει τις υποχρεώσεις του προς του αγρότες μέχρι το τέλος Δεκέμβρη θα επιβαρυνθεί με τόκο 1,5 % της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Χαμηλότερο δηλαδή επιτόκιο από οποιοδήποτε άλλο ελληνικής τράπεζας που ενθαρρύνει τους βιομήχανους στην αποπληρωμή των οφειλών τους. «Υπάρχει οικονομική κρίση και δεν μπορεί κανένας να δώσει εγγυήσεις για το πότε θα πληρώσει. Όταν το Υπουργείο λέει ότι όποιος δεν πληρώσει θα επιβαρυνθεί με τόκο, χαμηλότερο μεν, αυτό λειτουργεί θετικά προς την κατεύθυνση της εξόφλησης προς τους προμηθευτές», τόνισε στη «Μ» ο κ. Παπαφωτίου.
Την ίδια ώρα, θηλιά στο λαιμό των βιομηχάνων βάζει η έλλειψη ρευστότητας της Αγροτικής Τράπεζας. Όπως υποστηρίζουν το ταμειακό πρόγραμμα ανατράπηκε και οι πληρωμές προμηθευτών και πρώτης ύλης καθυστέρησαν. Οι βιομήχανοι ζητούν χρηματοδότηση της παραγωγικής διαδικασίας από την ΑΤΕ και σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΑΛΜΜΕ Χρήστο Γιαννακάκη οι εισπράξεις πηγαίνουν στους προμηθευτές που έχουν επιταγές. «Πήγαμε πίσω πληρωμές και μισθοδοσίες και προμηθευτών και πρώτης ύλης. Η ΑΤΕ είναι σε δυσμενέστερη θέση ρευστότητας. Η κομπόστα δεν έχει καθυστερήσεις στις πληρωμές. Αυτό που έχει καθυστέρηση είναι ο χυμός που δεν έχει φορτωθεί ακόμα», υπογραμμίζει ο κ. Γιαννακάκης.
http://www.maknews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ